Sint Vitus Passie 2018 in Noordoost Friesland

Sint-Vitus-Passion-Leeuwarden2018
Een karakteristiek kerkje zonder toren in het kleine terpdorp Wetsens in de spotlights in het kader van Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa 2018. Dat gebeurt in mei 2018 met de Sint Vitus Passie. Beleef het mee!

Start

18 mei 2018 - 00:00

End

27 mei 2018 - 00:00

Address

Wetsens   View map

Een bijzonder en uniek project in Noord-Oost Friesland met grote betrokkenheid van mensen en organisaties uit de regio

Wie had dat ooit gedacht?

Een karakteristiek kerkje zonder toren in het kleine terpdorp Wetsens in de spotlights in het kader van Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa 2018. Dat gebeurt in mei 2018 met de Sint Vitus Passie!

In de tweede helft van mei 2018 vindt de unieke wereldpremière en een waar spektakel plaats in het bescheiden terpdorp Wetsens (vlakbij Dokkum), ooit één van de grootste terpen van Friesland. Het 12e-eeuwse St. Vituskerkje staat op het hoogste punt van deze terp, middenin het Noordoost-Friese landschap met oneindige vergezichten en leent zich bijzonder goed voor een liturgisch drama. Een muzikaal drieluik op drie plaatsen in drie tijden met zang, theater en live muziek, waar het publiek bij betrokken wordt. Kortom: de Sint Vitus Passie is een totaalbeleving en een onvergetelijke ervaring!

Enige tijd geleden is het St. Vituskerkje van Wetsens ondergebracht bij de ‘Stichting Alde Fryske Tsjerken’. Bij de overdracht werd gesproken over het unieke project ‘Under de Toer’ in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa in 2018. Voor dit project zijn dorpen en steden in Friesland gevraagd naar een bijzonder ‘verhaal onder de toren’, die aanleiding kunnen zijn voor een cultureel spektakel. Wetsens heeft, met de Sint Vituskerk, ook een bijzonder verhaal ‘onder de toren’.

De toren stort in…

Op een zondagochtend in 1842 staat een predikant op de preekstoel in de Sint Vituskerk te Wetsens. De preek gaat over Simson, 1000 jaar voor Christus richter van het volk Israël. Van zijn kracht en zicht ontdaan staat Simson in de tempel van Dagon, de God van de Filistijnen. Zijn handen tasten naar de pilaren. God biddend om kracht trekt hij in een uiterste inspanning de pilaren om. De tempel stort in en Simson komt om en met hem de Filistijnen. En op dat moment, tijdens die preek, stort zonder aantoonbare reden ook de toren van de kerk onder luid geraas in.

Sint Vitus

Op basis van dit verhaal ‘onder de toren’ van de St. Vituskerk in Wetsens is de Sint Vitus Passie ontstaan. Natuurlijk gaat het over Simson, maar ook over het bijzondere leven van Sint Vitus, de naamgever van de kerk.

De jonge Vitus leefde ongeveer 300 jaar na Christus en werd geboren in Mazara del Vallo op Sicilië (Italië). Hij was de zoon van een Romeins veldheer, maar werd christelijk opgevoed door zijn pleegouders Crescentia en Modestus.

Als overtuigd christen genas en hielp Vitus mensen die leden aan ziektes van de geest. Hij bleef volharden in zijn geloof, ondanks ernstige vervolging door de keizer en zijn vader, die de Romeinse Goden aanbaden en het christelijk geloof verwierpen. Vitus doorstond een aardbeving, de kookpot met kokende olie en de leeuwenkuil. Hij stierf op 12-jarige leeftijd na deze beproevingen te hebben doorstaan, samen met zijn opvoeders, die hem trouw bleven.

Uitvoeringen in mei 2018

De Sint Vitus Passie wordt 7 keer uitgevoerd. De uitvoeringen zullen plaatsvinden in het pinksterweekend op vrijdag 18 t/m zondag 21 mei 2018 en in het weekend erna  op vrijdag 25 t/m zondag 27 mei 2018. Alle 7 keren om 20.00 uur.

Locatie: St. Vituskerk – Opgong 1 – 9122 CV – Wetsens (vlakbij Dokkum) Per uitvoering is er in de kleine St. Vituskerk plaats voor slechts 70 personen. De kaartverkoop is al gestart!

Kaarten a 10 euro (voorverkoop) en 12,50 (aan de deur).

Kaartverkoop of meer informatie via www.promovocaal.nl

 

MORE DETAIL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *